„Food festivalovou sezónu tady otvíráme my“, říká organizátorka food festivalu Ochutnej svět Dana Drásalová
Kdyby se dal svět jídla nacpat na jeden plácek, přišli byste se podívat? Vsadíme se, že jo, protože jedině tak se dá vysvětlit ten obrovský počet lidí na food festivalu Ochutnej svět. Přinášíme vám rozhovor s jeho hlavní organizátorkou Danou Drásalovou, energickou ženou, která na rozhovor doslova přiklusala s tříměsíčním špuntíkem zavěšeným na těle a vesele nám ozřejmila detaily ohledně festivalu i dalších food akcí, které nás čekají.
Mohla byste nám festival Ochutnej svět nějak představit?
Letos pořádáme již druhý ročník tohoto festivalu, který vznikl za myšlenkou přinést mezi festivalovou scénu akci, kde člověk nebude vázaný na dané téma, ale opravdu ochutná pochutiny z celého světa. Loňský se konal ve stejném datu jako letos, tedy od 29. 4., tudíž jsme si zajeli, že food festivalovou sezónu tady otvíráme my (pozn. My = Food Park).
Jak je to s organizací takového projektu?
Ta organizace je opravdu náročná, protože do poslední chvíle nevíte dne, hodiny ani minuty z hlediska počasí, účasti a spousty dalších věcí. Samozřejmě tím, že těch akcí máme více, máme už určité standardy. Velice dbáme jak na rozmístění, tak i na konkrétní sestavu stánků. Důležité je pro nás taky posezení a samozřejmě i úklid, který spousta pořadatelů zanedbává. Organizace je téma, o kterém se dá mluvit hodiny a hodiny. Je to velice adrenalinová práce. Já už jsem prožila spoustu činorodých věcí, ale tohle je opravdu taková vyšší manažerská.
Jaké jiné food akce pořádáte?
My jsme si za loňský rok zaběhli pravidelné festivaly, které letos budeme opakovat. Na konci června se můžeme těšit na Burger Battle, což je taková novinka na české scéně. Určitě si na podzim zopakujeme loňské Ochutnej Asii a také nás čeká druhý ročník Cake festivalu, který se nám loni velice líbil a povedl, takže i pro milovníky sladkého máme připravený sladký podzim.
O co jde v Burger Battle?
Burger Battle spočívá v tom, že v průběhu celého roku budeme pořádat soutěž o nejlepší burger Brna a širého okolí. V prvním kole v červnu se utkají čtyři zatím nejmenované restaurace a návštěvníci budou hlasovat o nejlepší burger tohoto festivalu. Dva finalisté potom postupují do dalšího kola. Na jaře bude druhé kolo, kde se utkají další čtyři restaurace a někdy na konci června příštího roku si střihneme velké finále o nejlepší burger. (pozn.: Oficiální FB událost Burger Battle)
Máte u stánkařů nějakého favorita?
Já tu mám favoritů určitě několik. Potěšilo mě, že za námi poprvé přijel Būcheck, což je můj oblíbený street food. Dál mám velice ráda vietnamskou kuchyni, tudíž je pro mě pecka pražský Bento House. Potom taky thajské Siam Thai.
Je tu něco, co jste nikdy nevyzkoušela?
Bohužel nám letos nevyšlo exotické ovoce, protože byla velice špatná sezóna, takže novinky byly v této oblasti spíš vloni. Pro mě jsou letos takovým nepolíbeným ovocem žabí stehýnka (pozn.: Hmyz na talíři). Loni jsem poprvé otestovala červi. Letos jsem tu poprvé potkala nejpálivější omáčku, dá se říct, že skoro v celé Evropě, tak na tu se také hodně těším (pozn.: My-Chilli).
Co byste mi doporučila?
Jestli neznáte Mladý kokos, tak třeba ten. Tady si dáte drink a zbytek si odnesete domů, kde si vydlabete vnitřek. Ta dužina je výborná. Je z toho i pěkný zážitek.
O co podle vás bude největší zájem?
Řekla bych, že o vietnamskou kuchyni. Dívala jsem se, že velká fronta je i u raw produktů, street food jede taky a slyšela jsem velmi dobrou zpětnou vazbu na belgické vafle, ty jsou tu letos poprvé. Takže i to sladké má u nás zelenou. Ale jak vidím, tak všude je fronta, takže se to nedá úplně hodnotit.
Bude i další ročník?
Určitě ano. A budeme rozšiřovat, protože vidíme, že kapacita je nedostačující. Je tu opravdu plno, takže příští rok vymyslíme nějaké větší místo. Těšíme se, že nás lidé navštíví i jinde než na Malé Americe.